Ingen kjenner Oslo Spektrum bedre enn arkitekt Lars Haukeland i LPO arkitekter. Han er arkitekten bak hele byens storstue. Nå står han på nytt i spissen for Oslo Spektrum. Sammen med Stiftelsen Norges Varemesse planlegger han å ferdigstille bygget i tråd med den opprinnelige visjonen.
Det vil innebære med en ekstra scene med plass til 3000 publikummere, publikumsvennlige fasader og bedre byliv som knytter øst og vest sammen. Alt dette er i tråd med de opprinnelige planene for Oslo Spektrum
-Spektrum ble aldri ferdigstilt fordi kommunen gikk tom for penger. Det har hele tiden vært meningen å ferdigstille Oslo Spektrum med plass til et større konferansesenter som vender ut mot Sonia Henies plass, sier Lars Haukeland.
For 40 siden var tomten en stor parkeringsplass, med pølseboder og et digert veikryss. Området var preget av forfall og en asfaltørken skilte folka som bodde i indre øst fra kultur- og utelivstilbudet i resten av byen.
-Grønland og Vaterland delte byen i to og trengte en kraftig byfornyelse. Nå trenger området byreparasjon gjennom en møteplass for konsert, kultur og underholdning, som kan binde byen og menneskene som bor her tettere sammen, sier Lars.
Opprinnelige kunstnere og arkitekter samarbeider om Spektrumkvarteret
Med seg på laget har han de opprinnelige kunstnere, Guttorm Guttormsgaard og Søren Ubisch som i sin tid utsmykket Spektrum med 400.000 spesiallagde teglstein.
-Det er helt unikt at vi som arkitekt og kunstnere har fått mulighet til å sluttføre et så stort prosjekt etter så lang tid. Vi har delt samme visjoner og tanker for hvordan den unike teglsteinsfasaden kan videreføres, gjenbrukes og videreutvikles, sier Lars.
Av de tre opprinnelige arkitektene og kunstnerne er de nå bare to tilbake etter at Guttorm Guttormsgaard gikk bort i 2019. Guttormsgaard var helt til det siste engasjert for å kunne ferdigstille Spektrumkvarteret.
-Spektrum er på mange måter ett av verdens største kunstverk. Jeg vet det betød mye for Guttorm å kunne ferdigstille visjonen vi delte for Oslo Spektrum, sier han.
Oslo Spektrum ble aldri ferdig bygget
I 2021 fyller Oslo Spektrum 30 år. På den tiden har «byhallen» Spektrum gitt oss mange uforglemmelige øyeblikk, men Haukland opplever likevel at LPOs arbeid ikke er fullført. Kommunen, som eide Oslo Spektrum frem til 2006, gikk nemlig tom for penger før fasaden som vender ut mot Sonia Henies plass, kunne bli ferdigstilt som planlagt.
-Oslo Spektrum ble aldri ferdigbygget. Kommunen hadde hele tiden planlagt Spektrum med utadrettede funksjoner som skulle vende mot Sonia Henies plass, sier Lars
Et Spektrum for vår tid
Oslo Spektrum ble bygget i en tid da bilen var det viktigste transportmiddelet i indre by. Siden den gang har kollektiv, sykkel og gange overtatt bilens rolle. Dermed øker også behovet for vennlige og åpne fasader.
-Mulighetene for å binde byen sammen med arkitektur er mye større nå enn for tretti år siden. Samtidig er det blitt langt viktigere å legge til rette for gode møteplasser. Menneskene som bor og ferdes i Grønland og Vaterland skal oppleve at det nye Spektrumkvarteret svarer på disse utfordringene, sier Lars.
Nå skal byen bestemme
Stiftelsen Norges Varemesse opplever mange positive tilbakemeldinger på prosjektet. Blant annet har det vært viktig at Rådet for byarkitektur gikk tydelig ut og anbefalte løsningen med høyhus over konsertscenen.
-Vi er opptatt av å levere et bygg som er både estetisk, miljøvennlig og praktisk. Målet er at Oslo Spektrum nok en gang skal gi et løft til sitt nærmiljø og samtidig være til glede for hele byen, avslutter Lars.
Om du har spørsmål eller kommentarer til Spektrumkvarteret oppfordrer vi deg til å sende oss innspill.