Bystyrets ja til nye Oslo Spektrum: En gavepakke for hele hovedstadsregionen

[Oslo, 19.april 2023] Et bredt flertall i Oslo bystyre sa i dag ja til planene for nye Oslo Spektrum. Vedtaket innebærer grønt lys for etableringen av en helt ny kongress- og kulturarena som vil gjøre hovedstaden til et naturlig førstevalg for store internasjonale møteplasser. I tillegg etableres det over 1 000 kontorarbeidsplasser med Oslos beste beliggenhet og utsikt.

I dag behandlet og vedtok Oslo bystyre planforslaget for Sonja Henies plass 2 og nye Oslo Spektrum. Planene inkluderer en ny kongress- og kulturarena med kapasitet på over 3 000 personer, et levende bygulv med utadrettet virksomhet, og et kontorbygg med over 1 000 kontorarbeidsplasser plassert i umiddelbar tilknytning til Norges største kollektivknutepunkt.

Det var et bredt flertall som stemte for prosjektet med forventet byggetid på om lag 3 år. Forventet byggestart er i løpet av 2024.

Nytt tilbygg til erstatning for eksisterende kontorbygg

Stiftelsen NOVA Spektrum som eier og driver Oslo Spektrum står bak planene for det nye tilbygget som skal etableres som erstatning for det eksisterende kontorbygget til arenaen. Planene innebærer samtidig at dagens Oslo Spektrum med storsalen består, og med et mål om at Spektrum skal være åpent og i drift gjennom hele byggeperioden.

Planene for nye Oslo Spektrum inkluderer en ny kongress- og kulturarena og et kontorbygg med over 1 000 arbeidsplasser. I tillegg etableres et levende bygulv med utadrettet virksomhet i form av kafeer og andre servicetilbud fra morgen til kveld. Illustrasjon: LPO Arkitekter.

Nordens råeste møteplass for næringsliv, kulturliv og organisasjonsliv

Administrerende direktør i NOVA Spektrum Gunn Helen Hagen lover å etablere Nordens råeste møteplass for næringsliv, kulturliv og organisasjonsliv i forlengelsen av bystyrets vedtak tidligere i dag:

– Vi er svært takknemlige for at bystyret stiller seg bak vårt ønske om å etablere en ny kongress- og kulturarena midt i hjertet av Oslo etter mer enn 7 spennende og intense år med utvikling av planene som nå er vedtatt.


Nye Oslo Spektrum vil skape store positive ringvirkninger for hele hovedstadsregionen og gjøre Oslo til et naturlig førstevalg for flere store møteplasser og arrangement av både nasjonalt og internasjonalt format. Med umiddelbar nærhet til Norges største kollektivknutepunkt og kort vei til alle herlighetene hovedstaden har å by på, vil vi være med på å skape mer aktivitet og gjøre Oslo til enda mer levende og inkluderende by. Bystyrets ja til prosjektet representerer rett og slett en gavepakke for en samlet hovedstadsregion og innebærer at vi kan fortsette arbeidet med å videreutvikle Oslo Spektrum til å bli Nordens råeste møteplass, sier Hagen.

Administrerende direktør Gunn Helen Hagen i Stiftelsen NOVA Spektrum er svært fornøyd med bystyrets vedtak i dag i forbindelse med planene for nye Oslo Spektrum. Foto: NOVA Spektrum.

Som del av planene for nye Oslo Spektrum vil det bli etablert et levende bygulv med utadrettet virksomhet fra morgen til kveld. Planene innebærer dessuten et stort områdeløft for Sonja Henies plass og Vaterland som vil bidra til at denne delen av byen blir et sted der flere vil jobbe og tilbringe tid sammen med andre.

Norges mest sentrale kontorlokaler

Bystyrets vedtak innebærer også at Oslo får et nytt kontorbygg på toppen av Oslo Spektrum med en høyde på nivå med Oslo Plaza. Det nye høyhuset som Stiftelsen NOVA Spektrum eier sammen med Aspelin Ramm gir plass til over 1 000 nye kontorarbeidsplasser, og har allerede skapt stor interesse hos mange potensielle leietakere:

– Kontorbygget over Oslo Spektrum blir et flerbrukerbygg av høy arkitektonisk kvalitet med fantastisk utsikt for alle leietakerne og mange attraktive tilbud innen alt fra helse og velvære, bespisning til opplevelser og aktiviteter i bygget. I tillegg blir bygget topp moderne med høy miljøstandard. Vi opplever at dette er noe mange leietakere ønsker seg, og som i kombinasjon med planene om å etablere levende bygulv og grønn takhage gjør prosjektet svært aktuelt for ledende selskaper som ønsker sentral beliggenhet og fremtidsrettede lokaler, sier Ida Aall Gram Administrerende direktør i Aspelin Ramm.

Det nye kontorbygget over Oslo Spektrum er av høy arkitektonisk kvalitet og får sentral beliggenhet midt i hjertet av Oslo. Illustrasjon: LPO Arkitekter.

Mona Aarebrot, Direktør for Marked og Drift i Aspelin Ramm, forteller at leietakerne som er interesserte i de nye lokalene, er opptatt av kvalitet og ønsker en skikkelig wow-faktor for sine ansatte og kunder:

– Vier overbevist om at realiseringen av planene vil gjøre området rundt Oslo Spektrum til et pulserende og inkluderende sted med byens beste kontormiljø som et viktig element i de samlede planene som bystyret nå har sagt ja til, sier Aarebrot.

Kontaktperson for media:
Iman Winkelman, kommunikasjon og samfunnskontakt NOVA Spektrum – Tlf: +47 97677528 / [email protected]