Nå er det kulturarbeiderens tur

Gratulerer, Anette Trettebergstuen! Som kultur- og likestillingsminister har du viktige oppgaver foran deg. I regjeringsplattformen står det at kulturens andel av statsbudsjettet gradvis skal økes til 1 prosent. Det står også at vi skal ha en kultur å leve av og for.

I ordet «av» ligger det en ambisjon om flere og tryggere arbeidsplasser. Koronapandemien ga kulturlivet en alvorlig knekk. Selv etter gjenåpningen vil situasjonen for mange kulturarbeidere være vanskelig. Derfor setter vi pris på denne ambisjonen.

Mange har sitt levebrød i kulturnæringen. Det er ikke bare de som står på scenen eller lager kunsten. Det er også hele apparatet som er i sving under planleggingen og gjennomføringen av arrangementene. I tillegg har mange kulturaktiviteter ringvirkninger utover egen bransje.

Ta Oslo Spektrum som eksempel, som hadde nesten 400.000 besøkende i 2019. Mange av disse bodde på hotell, benyttet transporttjenester, handlet i butikkene og besøkte restaurantene i byen.

Kulturen gir samfunnet så mye! I Norge har vi titusenvis av kulturarbeidere som lever for å produsere et mangfold av uttrykk og ytringer. De gir oss gode opplevelser og noe å leve for. Det er viktig at kultursektoren får frihet og gode betingelser til å fortsette med dette.

I tillegg håper vi at kulturens betydning for økonomien anerkjennes, og at innsatsen for vekst i næringen styrkes slik at flere kan leve av kulturen.

Innlegget ble publisert i Aftenposten 23. oktober 2021, og er skrevet av:

Gunn Helen Hagen, administrerende direktør, Stiftelsen Norges Varemesse

Per-Ole Moen, daglig leder, Oslo Spektrum